permanent hårborttagning

Hur fungerar OPT (Optimal Pulse Technology) laser: 
Ljusstrålen , uppdelade i flera delar med mellanrum i (millisekunder) med olika styrka passerar hudområde med en flash. Ljusen träffar hårsäcken och melaninet i den. Den sista absorberar ljus som i sin tur omvandlas till så mycket som 70-75 ºC. Patienten  känner att det är varmt nere i 2-3 centimeter  i huden. Samtidigt förstörs hårsäcken fullständig.

 Våra hår har tre fas i sina livscirkel: Odling, vila och utsöndring.

Varje vår hårstråd ligger i sin unika fas just när vi bestämmer en laserbehandling.  Därför upplever håren sig på olika sätt ljus från laserapparaten. Det är en av de största anledningar att vi behöver komma flera gånger. En procedur kan eliminera 20-30 % av alla hårstrån. Har man ljusa eller gråa hår kan det som oftast leda till flera tillfälle. Ljusa hår kan inte absorbera lika mycket ljus och i efterföljd inte utvecklas trillräcklig mycket värme för hårsäckens cellproducerande dör.

En behandling bör göras  inte oftare än  en gång i 4-6 veckor Detta beror på var och egen hudegenskåp. Vi följer alla våra patienter  och kontrollerar efterbehandlings tillstånd, ge råd och bestämmer nästa behandlingstillfälle. 

Före behandlingen: 
En kylgelé appliceras på det område som ska behandlas för att fukta det yttersta hudlagret och för att koncentrera ljuset till behandlingsområdet. Varje gång ljuset avfyras behandlas en yta av 2×3 cm. Hela den ytan som man vill avlägsna hår på behandlas vid ett behandlingstillfälle. Tiden det tar varierar beroende på hur stort området är. Det känns som ett stick, eller lite varmt. Mer varmt inne i huden än på ytan. 

Att tänka på före behandling:
Eftersom ljusmetoder går ut på att det ska finnas hår i hårsäckarna ska man inte vaxa eller rycka bort hår minst 4 veckor innan behandling. Man ska även undvika sol och solarium ca. 4 veckor innan. Huden ska vara så ljus som möjligt. Håren skall rakas eller klippas kort och vara ca 1-2 mm på behandlingsdagen. De skall vara så mörka som möjligt.
Innan man rakar området brukar man ta en digitalbild, för att dokumentera hur hårväxten är innan behandling. Sedan följer man upp med bilder mellan behandlingstillfällena.

Att tänka på efter behandling:

  • Vissa personer ser ut precis som de gjorde i huden innan behandlingen påbörjades, utan ens en rodnad. Vissa personer får en lätt rodnad. Vanligt är att man blir rödprickig, en värmeutveckling uppstår runt varje hårsäck, där håren finns blir det rött. Detta lägger sig efter några minuter till någon timme. I vissa fall kan det bli en sårskorpa, då är det ett tecken på överbehandling.
  • Man ska inte utsätta det behandlade hudområdet för starkt solljus i två veckor. Det är bra att lugna ner huden med kylbalsam eller Aloe Vera gelé, om huden känns irriterad. Detta bör man göra direkt efter behandlingen så att eventuell värmeutveckling inte skall spridas. Preparaten skall ligga på huden tills värmen avtagit och skall strykas på i ett tjockt lager, vid behov upprepade gånger. Det hjälper inte att göra det efter ett tag utan skall göras omedelbart efter behandling så att värmepåföljder inte skall utvecklas.
  • Solen är inte välkommen efter behandlingen. Använd gärna solkräm med Solfaktor SPF50 om du skall vistas på stranden. Därför är höst/ vinter/vårtid är den bästa tid för det. 

Känner man sig osäker eller har andra funderingar? 
Var vänlig,  fyll i formularet- vi återkommer med ett ett förslag.