Permament hårborttagning

Hur fungerar OPT laser?

Ljusstrålen, uppdelad i flera delar med mellanrum i (millisekunder) med olika styrka passerar hudområde med en flash. Ljusen träffar hårsäcken och melaninet i den. Den sista absorberar ljus som i sin tur omvandlas till så mycket som
70-75 ºC.
Patienten känner att det är varmt 2-3 centimeter i huden. Samtidigt förstörs hårsäcken fullständigt.

Våra hår har en tre-fas i sin livscirkel: Odling, vila och utsöndring.
Varje hårstrå ligger i sin unika fas just när vi bestämmer en laserbehandling. Därför påverkas håren på olika sätt från laserapparaten. Det är en av de största anledningar att vi behöver behandla flera gånger. En procedur kan eliminera 20-30 % av alla hårstrån per behandling. Har man ljusa eller gråa hår, kan det som oftast leda till ännu flera tillfällen. Ljusa hår kan inte absorbera lika mycket ljus och i efterföljd inte utveckla tillräckligt mycket värme för att hårsäckens cellproducerande ska dö ut.


En behandling bör inte göras oftare än en gång i 4-6 veckor Detta beror på var och ens egen hudegenskap. Vi följer alla våra patienter och kontrollerar efterbehandlingsens tillstånd, ge råd och bestämmer nästa behandlingstillfälle tillsammans.

Vid behandlingen:
En kylgelé appliceras på det område som ska behandlas för att fukta det yttersta hudlagret och för att koncentrera ljuset till behandlingsområdet. Varje gång ljuset avfyras behandlas en yta av 2×3 cm. Hela den ytan som man vill avlägsna hår på behandlas vid ett behandlingstillfälle. Tiden det tar varierar beroende på hur stort området är. Det känns som ett stick, eller lite varmt. Mer varmt inne i huden än på ytan.Att tänka på före behandling:

Eftersom ljusmetoder går ut på att det ska finnas hår i hårsäckarna ska man inte vaxa eller rycka bort hår minst 4 veckor innan behandling. Man ska även undvika sol och solarium ca 4 veckor innan.
Huden ska vara så opåverkad som möjligt. Håren skall rakas eller klippas kort och vara ca 1-2 mm på behandlingsdagen. De skall vara så mörka som möjligt.
Innan man rakar området brukar man ta en digital bild, för att dokumentera hur hårväxten är innan behandling. Sedan följer man upp med bilder mellan behandlingstillfällena.

Våra behandlingar

Här kan du finna olika behandlingar. Känner du dig osäker vad som passar dig bäst, tveka inte att boka dig in på en gratis konsulation.

Boka en gratis konsultation

Armar

Ansikte

Armhålor

Bikinilinje

Mage och bröst

Rygg

Att tänka på efter behandling:

Vissa personer ser ut precis som de gjorde i huden innan behandlingen påbörjades, utan ens en rodnad. Vissa personer får däremot en lätt rodnad.
Vanligt är att man blir rödprickig, en värmeutveckling uppstår runt varje hårsäck och där håren finns blir det rött. Detta lägger sig efter några minuter till någon timme. I vissa fall kan det bli en sårskorpa, det är då ett tecken på överbehandling

Håll dig ifrån solen efter behandlingen. Använd gärna solkräm med Solfaktor SPF 50 om du skall vistas på stranden. Höst/ vinter/vårtid är den bästa tiden för denna typ av behandling.

Man ska inte utsätta det behandlade hudområdet för starkt solljus på två veckor. Det är bra att lugna ner huden med kylbalsam eller Aloe Vera gelé om huden känns irriterad. Detta bör man göra direkt efter behandlingen så att eventuell värmeutveckling inte skall spridas. Preparaten skall ligga på huden tills värmen avtagit och skall strykas på i ett tjockt lager, vid behov så många gånger det behövs. Det hjälper inte att göra det efter ett tag, utan det ska göras omedelbart efter behandling så att värmepåföljder inte kan utvecklas.